K9 Nosework på Kungliga Hundar!

Upptäck K9 Nosework – hundsporten från USA!

En ny spännande hundsport i doftdiskriminering har på kort tid vuxit fram utifrån att några hundtränare i narkotikasök, Kalifornien, USA, såg hur roligt hundarna hade och vilken mental stimulans de fick av att jobba med nosen.
K9 Nosework delas upp i 3 klasser med stigande svårighetsgrad och introduktion av en ny doft i varje klass. Dofterna är i tur och ordning björk, anis och kryddnejlika.
Söket består av 4 olika moment i varje klass
Lådsök – hunden söker igenom 10-12 lådor i olika storlekar för att hitta doften/dofterna som är gömd. Inomhussök – hunden söker igenom ett avgränsat område i en byggnad för att hitta doften/dofterna. Utomhussök – söket sker på en begränsad yta utomhus där doften/dofterna finns gömd. Hunden söker i koppel eller lina. Fordonssök – söket sker på parkerade fordon där doften/dofterna finns gömd någonstans på utsidan av fordonet.
I USA har denna hundsport snabbt blivit populär och det arrangeras många tävlingar. Den stora anledningen till populariteten är nog att sporten passar alla hundar såsom stora, små, unga, gamla, osäkra, utåtagerande mm. Även för hundar som inte kan träna och tävla bruksgrenar pga skotträdsla, men som ändå vill använda sin nos passar denna sport utmärkt. Hundarna älskar ju att få arbeta med nosen!
Vi arbetar med en hund i taget för effektiv inlärning och för möjligheten att se andra ekipage och lära sig av dem. Teori och praktiska övningar varvas under kursen. Läs mer här!

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheterna